Yleinen

Menestys syntyykin tavallisuudesta

Nuotio se rätisee ja loimuaa. Seuraan silmä kovana, kuuntelen ja ihastelen pääni tyhjyyttä. Mielenkiintoisia ovat mutkat männyn käppänässä ja varpukasvien kauneus. Miten kauan herra Mäntykäinen onkaan saanut kasvaa tullakseen komeaksi yhdessä tuhansien lajitovereidensa kanssa.

Hittolainen. Nuotiolla kiehuva kahvi kiehuu yli. Vaahtoavana valuu tuliliekkeihin. Pelastan, kas noin, vetäytymään. Lisään puita ja jatkan tuijottelua. Suomalainen metsä on latautumisen tyyssija. Se rauhoittaa, kiehtoo ja ruokkii kaikkia aisteja. Metsä antaa tilaa ajattelulle.

Jospa tavallisuus ihan tavallisessa luonnollisuudessaan olisikin merkityksellisin. Elinvoimaa ja pitovoimaa huudetaan. Pohdimme, ideoimme ja konsultoimme tullaksemme erityisiksi, joista kiinnostuvat muutkin.

Merkityksellisyys, mistä se syntyy? Pitovoima syntyy tyytyväisyydestä, viihtyisyydestä ja ihmisten kokemuksista. Kokemukset syntyvät tunnelmasta, jonka luomme yhdessä yhteisössä. Pitovoima luo rakennusalustan elinvoimalle.

Keskiössä on yksilö – mitä ajattelen, puhun, koen ja teen tai sanon. Meidän kulttuuri ja meidän tapa toimia. Asenne, joka välittyy. Siitä syntyy tunnelma – minusta ja sinusta, meistä yhdessä.

Jospa merkityksellisyys onkin jo tässä, aivan käsissämme. Niin lähellä, ettemme edes huomaa. Porilaisella ystävälläni on kesäpaikka Kankaanpäässä. Avopuolisonsa ystävät Helsingistä, yli viisikymppiset hesalaiset miehet ravaavat solkenaan kylässä. On rauha, luonto, yhteisö ja kiva tunnelma. Pieni on kaunista isosta tuleville. Kaavailevat kesäpaikkaa alueelta. Hämmästelin tovin. Sitten herrojen toiveet tuntuvat loogisilta: ruuhkavuodet ovat takana ja elämän arvotkin lienevät jo kristallinkirkkaana mielessä. Oivallinen kohderyhmä, ajattelin.

Siitä syntyy tunnelma – minusta ja sinusta, meistä yhdessä.

Kunnat markkinoivat ennen pidettyjä heikkouksia vahvuuksina. Seinäjoki, tuo avaruuden pääkaupunki. Aakea ja laakea oli muinoin heikkous. Nyt se on vahvuus. Pudasjärvellä ei ole mitään. Ei mitään – tyhjyyttä. Kiinnostavaa. Jossakin on kaikkea ja sitäkin liikaa. Mikä on meidän vahvuus? Mikä saa ohikulkijat pysähtymään meillä? Miksi itse viihdymme täällä? Millaisen ilmapiirin luomme ja mitä kerromme alueestamme? Mistä menestymisen avaimet?

Luonto. Monimuotoinen ja vahva yrityskanta. Yhteisömme. Sijainti. Aktiviteettien runsas määrä. Kulttuuri. Ketteryys ja yhteistyöhalu. Verkostot. Valtavasti ponnahduslautaa pompata korkealle. Ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Seudulliset ja moninaiset ekosysteemien ainekset ovat valmiina – hyödyntämisessä hiukan petrattavaa. Minä huudan yhteistyön puolesta. Tahtotilasta toimeen.

Joku ehdotti somessa kuntiin palkattavaa eräopasta. Eräopas palvelisi päiväkoteja, kouluja, yrityksiä, matkailijoita, eritysryhmiä ja ketä vain – vaikkapa seudullisesti. Ajatusta voisi benchmarkata koodaukseen, taiteeseen, uusiutuvaan energiaan, yrittäjyyteen, arvoverkostoihin ja lähes mihin vain. Vaihtoehtoisesti opastoiminta voisi olla jatkuvaa oppilaitosyhteistyötä, josta kasvatetaan huippuosaamista.

Hyvässä nuotiopiirissä syntyy uutta. Yhdessä uusi jalostuu. Maailman paras syntyy yhdessä – olen valmis luovuuteen. Lisään vain ensiksi puita.

Pian kolumni on julkaistu Kankaanpään Seudussa 19.11.2018. Mikä on teidän vahvuutenne? Selvitetään se yhdessä.

Kuva: Dreamstime

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.