Uran aloitus etätyöaikana – mitä oppeja työelämään?
Aloitin Kumppaniassa työharjoittelijana syksyllä 2020, jolloin kirjoitin ajatuksistani etätyöharjoittelusta korona-aikana. Nyt reilun kahden vuoden aikana olen jatkanut kumppislaisena tehden sataprosenttista etätyötä. Etätyö ei sinänsä ole uusi asia, mutta tässä mittakaavassa voidaan puhua omasta sukupolvikokemuksesta. Ennen koronaa en olisi ikinä osannut kuvitella, että …
Onnistunut työnantajamielikuva houkuttelee parhaat asiantuntijat sotesektorillakin
Houkuttaako työnantajamielikuvasi osaajat luoksesi vai saatko haastatella vain riittävän hyviä osaajia? Positiivinen työnantajamielikuva on merkittävä etu rekrytoinnissa. Oli ala mikä hyvänsä, työnhakijat eivät enää valitse työpaikkaa yksistään palkan perusteella. Kun työn ja vapaa-ajan raja häilyy, työnhakijat toivovat työnantajalta taloudellisten etujen lisäksi enemmän …
Työelämän puolivuosikatsaus – etätyöarki kysyy pehmeitä arvoja
Kesän alussa minulle tuli täyteen puoli vuotta työtä Kumppaniassa. Kuluneiden kuukausien aikana olen oppinut paljon uutta viestintätyöstä ja omaksunut pikkuhiljaa osaani kapellimestarina ja jonglööraajana. Etätyöarki opetti uusille tavoille. Itsenäisen työskentelyn ja etänä perehtymisen myötä olen ajautunut kuulostelemaan herkemmällä korvalla tuntemuksiani työarjesta uuden …
3 vinkkiä työn ja opiskelun yhdistämiseen
Moni työssä käyvä haluaa kehittää itseään ja täydentää omaa osaamistaan suorittamalla esimerkiksi uuden tutkinnon. Työn ja opiskelun yhdistäminen onkin yhä yleisempää. Aina se ei ole helppoa, mutta parhaimmillaan synergiaedut ovat huomattavat. Valmistuin lukiosta vuonna 2010. Kahden välivuoden jälkeen aloitin Turun yliopistossa digitaalisen …
Työnantajamielikuva kirkastuu viestimällä
Huolehtimalla henkilöstönsä osaamisen ylläpidosta ja kehittämisestä johto tukee sekä työhyvinvointia että toiminnan tuloksellisuutta. Kehittymismahdollisuuksista viestimällä rakennetaan kilpailussa kiinni pitävä työnantajamielikuva. Loppuvuodesta 2019 julkaistun työolobarometrin mukaan yhä useampi kokee oppivansa työssään. Työ- ja elinkeinoministeriön keräämän aineiston mukaan noin neljä viidestä palkansaajasta koki, että …
Pelillistäminen sopii viestinnän työkaluksi
Löytyykö sinulta lentoyhtiön kanta-asiakaskortti? Seuraatko sydämien määrää aktiivirannekkeessasi? Saatko mobiilipankkisovelluksestasi etutarjouksia? Kertooko autosi, kuinka taloudellisesti ajat? Onko golfsimulaattori parantanut svingiäsi? Moni palvelu hyödyntää pelillisyyttä asiakkaidensa sitouttamiseksi ja opettamiseksi pelillisyyden kautta. Pelillistäminen voi parhaimmillaan lisätä toiminnan tehokkuutta ja luovuutta sekä toimijoiden hyvinvointia. Totta …
Milleniaalit ovat pelkkä välivaihe
Milleniaalit eli 2000-luvulla täysi-ikäistyneen Y-sukupolven edustajat muuttavat tapamme katsoa maailmaa. Eikä siinä suinkaan vielä kaikki. ”Äiti, minä haluan linssipataa!” 2-vuotias ilmoitti yhtenä tavallisen erityisenä maanantai-iltana. Hetkeä aiemmin sama poikalapsi oli kantanut ovesta sisään nukkevauvansa, joka oli tietenkin kulkenut mukana päivän touhuissa. Tietämättään …
Työelämä on kaikkien vastuulla
On maanantai ja alkaa uusi työviikko – mahtavaa! Tätä kuulee. Kuulee myös toisin, mutta uskon, että pohjimmiltaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, että on työ, mitä tehdä. Tarvitsemme työtä elääksemme ja tehdäksemme sitä, mistä pidämme tai mihin olemme kouluttautuneet. Työntekijä vastaan työnantaja …