Me

3 vinkkiä työn ja opiskelun yhdistämiseen

Moni työssä käyvä haluaa kehittää itseään ja täydentää omaa osaamistaan suorittamalla esimerkiksi uuden tutkinnon. Työn ja opiskelun yhdistäminen onkin yhä yleisempää. Aina se ei ole helppoa, mutta parhaimmillaan synergiaedut ovat huomattavat.

Valmistuin lukiosta vuonna 2010. Kahden välivuoden jälkeen aloitin Turun yliopistossa digitaalisen kulttuurin opinnot. Pelkästään opintotuella eläminen ei houkutellut, joten hakeuduin heti opintojen alettua myös töihin. Viimeisen kymmenen vuoden ajan olen opiskellut ja tehnyt töitä tauotta, lyhyttä vaihto-opiskelujaksoa lukuun ottamatta. Vaikka työt ovatkin nyt melko keskeisessä roolissa, ajatus elämästä ilman uuden oppimista tuntuu vieraalta.

Vuonna 2018 valmistuin filosofian maisteriksi. Jatkoin opintoja omaksi ilokseni täydennysopiskelijana, mutta jo syksyllä 2019 aloitin maisteriopinnot Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Työskentelin ensimmäistä vuotta Kumppanian riveissä, mutta työn ja opintojen yhdistäminen ei koskaan ollut ongelma.

Työnantajan tuki onkin yksi tärkeimpiä opiskelun ja työn yhdistämisen onnistumisen edellytyksistä.

Työn ja opiskelun yhdistäminen vaatii suunnitelmallisuutta, epävarmuuksien ja muuttuvien aikataulujen sietämistä sekä omien voimavarojen tuntemusta. Kalenterissa on vuoroin kurssitöiden, vuoroin ”oikeiden” töiden deadlineja, ja ajatukset saattavat sekoittua helposti puuroksi. Jotta opinnoista saa kaiken hyödyn irti ja päivätyö ei kärsi opiskelusta, mielessä kannattaa pitää muutama vinkki.

1. Erota toisistaan työ, opiskelu ja vapaa-aika

Kun kaikille arjen ulottuvuuksille varaa kalenterista tilaa, asiat soljuvat sujuvammin eteenpäin. Etenkin vapaa-ajasta huolehtiminen on tärkeää, sillä päivien täyttyessä opinnoilla ja työllä uupumisen riski on suuri. On hyvä muistaa, että aikatauluissa ja suunnitelmissa pysyminen ei aina onnistu. Silloin on vain hyväksyttävä se tosiasia, että työt venyvät iltaan tai tenttiin lukeminen vie koko viikonlopun, mutta tapaa siitä ei kannata tehdä.

2. Hyödynnä osaamistasi ja uutta tietoa ristiin

Stressin ja loputtoman aikatauluttamisen sekä oman henkisen hyvinvoinnin kanssa tasapainottelun lisäksi opiskelun ja työn yhdistämisestä on usein myös hyötyä. Jos opinnot liittyvät suoraan omaan alaan, monet uudet opit on mahdollista ottaa heti käyttöön myös työpaikalla. Työelämän kartuttama kokemus saattaa taas avittaa opinnoissa. Kerro elävän työelämän esimerkkejä toisille opiskelijoille – konkretia voi parhaimmillaan auttaa myös muita oppimaan.

3. Muista, että asioilla on tapana järjestyä

Jos jokin kurssi jää kesken tai joudut lykkäämään ennalta sovittua palaveria, muista, ettei se ole maailmanloppu. Vaikka työ onkin usein prioriteettilistan kärjessä, se ei ole koko elämä. Omasta työpanoksesta ja työkuormasta kannattaa neuvotella työnantajan kanssa, ja tilanteesta kannattaa olla avoin myös työkavereille. Asioista on useimmiten mahdollista neuvotella, ja yleensä tilanteeseen kuin tilanteeseen löytyy kaikkia osapuolia miellyttävä ratkaisu.

Mitä ajatuksia työn ja opiskelun yhdistäminen sinussa herättää? Jatketaan keskustelua LinkedInissä.
Lue lisää kumppanialaisten ajatuksia työelämästä täältä!

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.