Me

Etätyöharjoittelu edellyttää uskallusta

Tässä artikkelisarjassa tuomme esiin kumppanialaisten näkökulmia etätyöstä. Tänä vuonna etätyö on muuttanut ja haastanut työelämän – olemme luopuneet tutuista tavoista ja oppineet uutta. Etätyöharjoittelu edellyttää uskallusta niin opiskelijalta kuin työnantajalta.

Usein sanotaan, että syksy tarkoittaa uutta alkua. Itselläni se tarkoitti työharjoittelun aloittamista. Pakko myöntää, että en olisi opintojeni alussa uskonut tekeväni työharjoittelua etänä. Tänä vuonna uusi alkukaan ei ole samanlainen kuin se olisi ollut viime vuonna.

Aloittamista edelsi useamman kuukauden harjoittelupaikan etsiminen, joka oli normaalia haastavampaa. Sain useamman kerran kielteisen vastauksen samalla kaavalla: ”ei tiedetä vielä tulevasta”. Kesäkuussa laitoin hakemukseni Kumppanialle, ja lopulta elokuussa harjoittelu varmistui. Olin helpottunut ja innoissani – vihdoin iso taakka harjoittelupaikan löytämisestä oli poissa ja olin päässyt harjoitteluun itseäni kiinnostavaan paikkaan.

Uudet asiat voivat aiheuttaa epävarmuutta ja epätietoisuutta. Työharjoittelussa nämä tunteet ovat varmasti yleisiä, mutta tänä vuonna ne ovat vallinneet vielä vahvemmin.

Tiesin heti harjoittelupaikan varmistuessa työharjoittelun olevan ainakin aluksi kokonaan etänä. Epävarmuus oli läsnä, mutta pyrin keskittymään positiivisiin puoliin. Tuleepahan tulevaisuudessa muisteltua asiaa.

Etätyöharjoittelu on tuntunut mielekkäältä, mutta toisaalta en tiedä, millaista harjoittelu olisi ollut eri tilanteessa. Etätyöhön totuteltuani aloinkin pohtimaan, miten toimisin nyt eri tavalla, jos tekisin töitä toimistolla? Ymmärsin muun muassa, että todennäköisesti kysyisin nopeammin, puhuisin rohkeammin ja tutustuisin helpommin.

Etätyössä oman persoonan ja osaamisen näyttäminen on haastavampaa.

Omaan positiiviseen kokemukseeni on auttanut varmasti se, että pidän monista etätyölle ominaisista piirteitä. Digitaalinen ympäristö ei tunnu vieraalta, kun olen kasvanut sen mukana. Vapauden ja paikkariippumattomuuden ansiosta voin tehdä töitä, miten haluan ja missä haluan. Etätyöharjoittelussa oma-aloitteisuus ja vastuunottokyky korostuvatkin entistä enemmän.

Ymmärrän työnantajien elävän samaa epätietoisuuden aikaa kuin muutkin. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että Kumppania uskalsi kokeilla uutta. Kun asenne on oikea, perehdyttäminen ja ohjaaminen onnistuvat yhtä lailla etäyhteydenkin avulla. Uudet asiat ja toimintatavat epävarmana aikana vaativat uskallusta ja vuorovaikutusta.

Etätyö vahvistaa

Epävarma aika voi lamaannuttaa. Haasteiden edessä organisaatiolta tarvitaan rohkeutta ja uskallusta – parhaimmillaan se vahvistaa brändiä ja toimintaa. Vuorovaikutuksen edistäminen henkilökunnan ja asiakkaiden kanssa on entistä tärkeämpää.

Kehitetään yhdessä.

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.