Ihmiset, Me, Sisällöntuotanto ja julkaisut

Oikolukija on hyvän tekstin paras ystävä

Tässä artikkelisarjassa tutustutaan Kumppanian arkisiin työtehtäviin ja rooleihin. Oikolukija huolehtii, että tekstin rakenne on tarkoitukseen sopiva, pilkut paikoillaan ja lukeminen vaivatonta.

Mikä oikolukija?

Oikolukija tarkistaa sisällöntuottajan työn tuloksen, toimii laadunvalvojana ja auttaa hiomaan tekstistä parhaan mahdollisen version. Joskus oikolukijaa nimitetään editoijaksi – etenkin, jos pinnallisen pilkkutsekkauksen lisäksi tehdään isompia muutoksia tekstin rakenteisiin. Oikolukijalta vaaditaan hyvin luistavaa kirjallista suomen kieltä, tarinankerronnan taitoja sekä kykyä hahmottaa tekstin halutut vaikutukset ja päämäärät.

Mihin oikolukijaa tarvitaan?

Kielen merkitys lukukokemuksen sujumiseen ja pysyvän vaikutuksen tekemiseen on valtavan suuri. Usein kieleen kiinnitetään huomiota siinä vaiheessa, kun kieliasussa on jotain pielessä. Lisäksi kieliasun perusteella tehdään yllättävän helposti päätelmiä kirjoittajan tai tekstin julkaisseen tahon muustakin ammattitaidosta, osaamisesta ja sivistystasosta, joten siihen liittyvät sudenkuopat kannattaa kiertää.

Kaikista pahiten tekstille sokeutuu sen kirjoittaja itse. Siksi Kumppanian laatulupaukseen kuuluu, että jokainen asiakkaalle lähtevä teksti on kulkenut ainakin kaksien silmien läpi. Vähintään yhtä tärkeää on, että oikolukija ei yritä siirtää tekstiä omiin nimiinsä. Liiallinen editointi hävittää alkuperäisen kirjoittajan äänen. Oikolukijan työ on tasapainon säilyttämistä helppolukuisen ja virheettömän tekstin sekä persoonallisen kirjoitustyylin vaalimisen välillä.

Miten työ näkyy asiakkaalle?

Yleensä oikolukijan työ näkyy asiakkaalle vain valmiin tekstin viimeisteltynä ja tavoitteita vastaavana ulkoasuna. Sitä pidetään usein itsestäänselvyytenä, vaikka todella hyvä ja huoliteltu teksti syntyy harvoin yhdeltä kirjoittajalta yhdellä istumalla.

Mikä ei näy ulospäin?

Tavallisesti oikolukija vähintään lukee tekstin läpi ja korjaa mahdolliset kirjoitusvirheet. Lopuksi hän pohtii, mikä on jutun tavoite tai ydinviesti ja palveleeko valittu rakenne sitä. Tapauskohtaisesti oikolukija voi joko tehdä vaaditut rakennemuutokset suoraan tekstiin tai keskustella niistä alkuperäisen kirjoittajan kanssa.

Mitä itse tuumaamme työstä?

”Oikolukija saa puuhastella tekstin parissa ilman sisällöntuotannon eteen tehtyjä ponnisteluja ja monia vaiheita. Samalla oppii uusia kielikikkoja, sillä jokaisella kirjoittajalla on oma tyylinsä.”

”On tärkeää pystyä päästämään irti omasta tekstistä. Kun sisällöntuottaja uskaltaa luottaa siihen, että tekstin oikolukija osaa hommansa, tekstistä tulee yleensä sata kertaa parempi ja lopullisesta työstä paras mahdollinen.”

Me Kumppaniassa osaamme monenlaista, joten keskinäiset roolimme vaihtelevat sujuvasti asiakkaan ja projektin tarpeen mukaan. Yhdessä löydämme varmasti teillekin sopivan ratkaisun. Ota yhteyttä jo tänään!

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.