Yleinen

Ollaan ihmisiä toisillemme

Olin puhujakeikalla, ja paluumatkan varaaminen junaan jäi viime tinkaan. Taas. Ilman paikkalippua istahdin ravintolavaunuun salaatille. Täpötäysi juna. Ahtautta. Väsähtäneitä ihmisiä omissa oloissaan tai keskustelun innostavissa syövereissä. 

Käytävää pitkin eteenpäin puskee äiti. Sylissään pieni, vaunuissa toinen ja kolmas perässä pitäen takin helmasta kiinni. Ahdasta. Suunnitteluvirhe: lastenvaunut eivät mahdu pöytien välistä. Turhautuminen paistaa äidin kasvoilta. Nuori mies ja toinenkin nousevat ja lennättävät pienen ravintolavaunun yli – lentämällä yli, junassa. Väsähtäneiden matkalaisten suu taipuu hymyyn, ilo ja kiitollisuus paistaa silmissä. Äidin ilme kertoo kaiken. Ihminen on hyvä. 

Auttamisen halu on supervoimistamme suurin.

Meitä suomalaisia väitetään juroiksi, hiljaisiksi ja omissa oloissa viihtyviksi. Mielellämme etsimme bussissa ja junassa oman yksittäisen paikan. Hotellin hississä painamme pään alas sen sijaan, että toivottaisimme muille hissiläisille huomenet tai hyvät päivät. 

Auttamisen halu on meille kuitenkin luonnollista. Se näyttäytyy ohikiitävissä pienissä hetkissä ja elämän traagisimmissa tilanteissa. Se kertoo tarinan inhimillisyydestä ja empaattisuudesta. Se on supervoimistamme suurin. Supervoima käytettäessä.

Supervoiman käyttöön ottaminen on erityisen merkityksellinen haasteiden edessä. Se on kykyä ajatella asioita laajemmin kuin tässä ja nyt oman napani kautta. Se on kykyä nähdä ihminen ihmisenä ja ymmärtää, että taustamme, kokemuksemme ja eletty elämä on erilaista – ajattelumme, näkemyksemme ja ympäristömme eivät muovaa meitä samankaltaisiksi. Hyvä niin, mikä suurin rikkaus se onkaan. 

Inhimillisyydelle ja empatialle on kysyntää erityisesti silloin, kun vastakkainasettelu on voimakasta tai emme voi käsittää miksi näin kävi.

Inhimillisyydelle ja empatialle on kysyntää erityisesti silloin, kun vastakkainasettelu on voimakasta tai emme voi käsittää miksi näin kävi. Silloin syväpohdinta auttaa. Jätetään kivi heittämättä ja asetutaan toisen asemaan – luodaan ymmärrystä, laajennetaan käsitystä ja avarretaan omaa ajattelua. Supervoimalle on käyttöä myös sosiaalisen kanavan maailmassa, jossa katsekontakti ei ole suora – ihminen ei ole läsnä tässä ja nyt. Kysytään, selvitetään, opetellaan ymmärtämään ja ennen kaikkea: etsitään ratkaisua sen sijaan, että paisutamme pullataikinaa. 

Juuri nyt, tänään, kun yhteiskuntamme isot muutokset puhuttavat, vaalivuosi on käynnistynyt ja vanhustenhuollon tilanne herätti meidät karuun todellisuuteen, on inhimillisyydelle ja empatialle suurin kysyntä. Ihminen tekee työtä ja päätöksiä ihmisille. Ihminen ihmiselle. 

Isojen ja merkityksellisten haasteidenkin edessä on löydettävä keino, jolla saadaan yleisölle hymy huulille ja kiitollisuuden loiste silmiin. Etsitään ratkaisuja, perustellaan, nostetaan näkökantoja ja keskustellaan kuin ihmiset. Autetaan toinen toisiamme löytämään ratkaisuja – tehdään elämästä parempaa. 

Viestintä on auttamista ymmärtää kokonaisuuksia, merkitystä ja tavoitteita. Asiakas- ja työpäiväkokemuksen kehittämiseen meillä on useita erilaisia ratkaisuja fasilitoinnista teoiksi. Kysy lisää

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.