Miten luoda monikanavainen sisältökonsepti tekoälyn avulla?
30.5.2025
Tulevaisuuden viestintästrategia on monikanavainen sisältökonsepti, joka hyödyntää tekoälyä tehokkaasti. Se on suunnitelma siitä, mitä haluamme kertoa ja välittää muille – ja miten sen teemme.
Tekoäly mahdollistaa entistä tarkemman ja kohdennetumman sisällön tuottamisen ja jakelun. Toteutus vaatii huolellisen suunnittelun lisäksi jatkuvaa optimointia. Toisin sanoen sisältöä ja ajoitusta kehitetään ja hienosäädetään yhä uudelleen parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi.
Tekoäly auttaa myös analysoimaan dataa ja kohderyhmien käyttäytymistä. Sen myötä voidaan ajoittaa sisällön jakelu tarkemmin ja valita oikeat kanavat tavoittavuuden maksimoimiseksi. Kaikki tämä avaa merkittäviä ja uudenlaisia mahdollisuuksia tehostaa viestintää, optimoida kustannuksia sekä ennen kaikkea parantaa asiakaskokemusta.
Kaikki tämä avaa merkittäviä ja uudenlaisia mahdollisuuksia tehostaa viestintää, optimoida kustannuksia sekä ennen kaikkea parantaa asiakaskokemusta.
Monikanavaisen sisältökonseptin peruskivet
Monikanavaisessa sisältökonseptissa yhdistyvät teknologia, datan analysointi ja eri yleisöille kohdennettu sisältö useilla eri alustoilla. Sen neljä peruskiveä ovat seuraavat:
- Kohderyhmäanalyysi mahdollistaa sisällön räätälöinnin siten, että se puhuttelee erilaisia yleisön edustajia tehokkaammin. Tekoälyn avulla voidaan analysoida ja ymmärtää eri kohderyhmien tarpeita, mieltymyksiä ja käyttäytymistä aiempaa helpommin, nopeammin ja edullisemmin.
- Personointi tarkoittaa sitä, että vastaanottajalle voidaan luoda yksilöllisiä sisältökokemuksia, jotka perustuvat tämän aikaisempaan toimintaan, kiinnostuksen kohteisiin ja demografisiin tietoihin, kunhan huomioidaan yksityisyyden suoja ja algoritmien läpinäkyvyys.
- Datan analysointi auttaa tunnistamaan trendejä ja ennustamaan tulevaa käyttäytymistä. Tämä auttaa määrittelemään, millainen sisältö on todennäköisesti suosittua missäkin kanavassa.
- Automaatio nopeuttaa prosesseja ja vähentää inhimillisten virheiden riskiä. Tekoäly voi automatisoida sisällön tuottamisen ja jakelun. Tarvitaan vain selkeät rutiinit ja prosessit.
Sisältökonsepti ja viestinnän suunnittelu
Viestintään tarvitaan selkeät suunnitelmat. Sisältökonsepti keskittyy aiheisiin ja näkökulmiin, jotka ovat vastaanottajan näkökulmasta ajankohtaisia ja kiinnostavia. Konsepti koostuu sisältöformaateista ja jakelukanavista, jotka toimivat parhaiten erilaisten kohderyhmien kanssa. Kyse voi siis olla kuvista, teksteistä, videoista, audiosta tai niiden yhdistelmistä erilaisilla viestinnän alustoilla.
Konsepti varmistaa, että monista kanavista ja yksilöllisistä sisällöistä huolimatta viesti ja brändi pysyvät johdonmukaisina ja yhtenäisinä – mikä on oleellista pitkäjänteisen suhteen rakentamisessa.
Hyvä sisältö vastaa kohderyhmän tarpeisiin
Kohderyhmien tarpeet ja mediankulutus vaihtelevat, mutta tyypillisiä tarpeita ovat muun muassa:
- tiedon tarve ja ymmärryksen lisääminen
- oppiminen, vertailu ja hyötyminen
- tunne turvallisuudesta tai yhteenkuuluvuudesta
- kokemukset: tunteita, elämyksellisiä ja viihdettä
Tarvitaan siis leipää ja sirkushuveja, jotta yleisö jaksaa ja viitsii seurata.
Mukautettu sisältö eri kanaviin
Tuotetun sisällön jakelu perustuu monikanavaisuuteen: käytössä on sosiaalinen media, sähköpostikampanjat, verkkosivut, mobiilisovellukset ja muut digitaaliset alustat. Monelle LinkedIn on tärkein kanava B2B-viestintään ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Nuoria tavoiteltaessa YouTube, Snapchat ja TikTok keräävät suuria yleisöjä, kun taas Facebook on yhä lyömätön aikuisväestön kesken – kuin myös Instagram, edelleen suosittu sekin.
Kussakin kanavassa kulutetaan erilaisia sisältöjä. Nyt tekoälyn aikakaudella sisällön muotoilu eri kanaviin käy aiempaa huomattavasti ketterämmin. Tekoäly auttaa tekemään korkealaatuista sisältöä tehokkaasti, oli sitten kyse teksteistä, kuvista tai videoista.
Suunnitellaanko teillekin monikanavainen sisältökonsepti?
Varaa aika Leenan kalenterista ja jutellaan lisää.