Viestinnän strategia ja suunnittelu

Kunta on ihmistä varten – vain ihmistä

Elämme kimurantteja aikoja. Vuosikausia kaupungit ovat olleet kaikkien mielestä pop, ja maaseutu on kuihtunut kuihtumistaan. Pienet ja keskisuuret kunnat ovat taistelleet olemassaolostaan ja kaivaneet merkityksellisyyttään kuumeisesti. Tuli kevät. Tuli Korona. Väljyys, rauha ja etäisyys tuli arvoon arvaamattomaan.

Jokaisessa suomalaisessa kunnassa on asioita, jotka ovat merkityksellisiä kuntalaisille – ihmisille. Asioita, joista syntyy hyvän elämän eväät. Asioita, joista versoaa onnellisuus. Suomalaiset ovat jäyhiä ja samalla maailman onnellisin kansa. Mistä onni kumpuaa?

Ihmisillä on monenlaisia tarpeita. Kaikilla vähän erilaisia. Toiselle riittää, kun perustarpeet tulevat tyydytetyksi ja toinen kaipaa niin sanottua sielun ruokaa tunteakseen itsensä onnelliseksi. Kaikille meille yhteistä lienee arvostus turvallista ympäristöä, omaa kotia, perhettä ja läheisiä kohtaan. Suurin osa ihmisistä arvostaa vakaata taloutta, vaikkakin sen merkityksen painoarvo olisi erilainen.

Aito, kokemuksella todennettu saa suosittelijat komppaamaan kerrottua tarinaa.

Ihminen on pääsääntöisesti sosiaalinen, jokainen omalla tavallaan. Kaipaamme yhteisöllisyyttä. Tunnetta, että olemme osana jotain. Omassa yhteisössä toivomme saavamme osaksemme arvostusta, jonka myötä voimme arvostaa myös muita. Yhteisössä tapahtuu suurin kasvu ja kehitys. Yhteisössä opimme toinen toisistamme ja toisiltamme.

Kunnat tuottavat kohtuullisen mallikkaasti lakisääteiset peruspalvelunsa. Entä, miten kunta tuottaa kuntalaiselleen arvoa? Arvoa, josta halutaan kertoa ääneen. Arvoa, joka tuo onnellisuuden tunteen. Nyt, jos koskaan, on pienten ja keskisuurten kuntien vuoro, kun maailma arvostaa rauhaa, väljyyttä ja turvallisuutta. Otimme vuosikausia suunnitellun digiloikan kevään aikana, jonka myötä ajasta ja paikasta riippumaton työ tuli tutuksi yhä useammalle.

Kukaan ei tiedä menestystekijöistä, jos niistä ei kerrota ääneen. Aito, kokemuksella todennettu saa suosittelijat komppaamaan kerrottua tarinaa. Toisto tulee kuin itsestään, ja kaverin kertoma vakuuttaa. Tykkäisin osallistua. Kertoa omat toiveeni ja tarpeeni kunnalle. Kunta hoi: kysy, kuuntele ja kehitä. Parhaat tarinat elävät meissä, ihmisissä. Kunta on olemassa vain ja ainoastaan ihmistä varten. Jokaisella on tarinansa. Niitä on syytä kertoa. Viestinä tekee elämästä parempaa, kunnissakin.

Kirjoitus on julkaistu Kankaanpään Seudussa 31.8.2020

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.